TORT TRUSKAWKOWY


Nowy sezon rozpoczęty !
Nowy sezon postanowiłem rozpocząć od prostego tortu truskawkowego. Tak jak zapowiadałem w nowym sezonie zobaczymy wiele deserów i wypieków. Więc zapraszam Wszystkich Was w podróż smaku i aromatów z blogiem "Smacznie Dudziak".



   Składniki
     Biszkopt na tort:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli
     Masa do tortu:
  • 1 litr śmietany 22%
  • truskawki
  • cukier puder 1 do 1,5 szklanki cukru pudru
  • żelatyna około 3 - 4 łyżeczki (namoczyć w wodzie)
      Ponadto:
  • woda mineralna (nasączania tortu)
  • cytryna (nasączania tortu)
  • truskawki do dekoracji tortu
    Przygotowanie
       Biszkopt na tort:
  • Oddzielić białka od żółtek.
  • Białka ubić na puszystą pianę ze szczypta soli.
  • Dodawać w 3-4 etapach cukier, cały czas ubijając.
  • Gdy cukier lekko się rozpuści/zetrze, dodajemy po 2 żółtka, po kolei w odstępach czasowych do skończenia składnika, cały czas ubijając.
  • Następnie odmierzamy mąki, wsypujemy je do jakiegoś większego talerza, mieszamy ze sobą, aby się połączyły i dodajemy do nich proszek, który także mieszamy, aby się równomiernie rozprowadził w mąkach. 
  • Do ubitych jaj z cukrem, wsypujemy  małymi porcjami, najlepiej przesiewając przez gęste sitko mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką , aby utworzyła nam się jednolita masa jajeczno-mączna.
  • Na sam koniec dodajemy olej i także lekko go mieszamy, aby rozprowadził sie po całości.
  • Tortownicę można posmarować margaryną i opruszyć bułką tartą lub poprostu wyłożyć na spód papier do pieczenia lub śniadaniowy, aby biszkopt nam łątwo odszedł od blachy. 
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik 175 (z termoobiegiem)- 180 C. 
  • Wylać ciasto biszkoptowe do tortownicy.Piec 30-40 min. Powinien być dobry w momencie, gdy widzimy go przyrumienionego (gdy biszkopt trzymamy za długo zawsze się wysuszy, przypiecze i jest twardy, dlatego ja biorę go na wyczucie czasu i koloru).
  • Gdy wyłączymy piekarnik, nie wyciągajmy biszkoptu przez co najmniej 15 min (można po 5 min. uchylić drzwiczki piekarnika).
  • Biszkopt kroić ostudzony.
       Masa do tortu:
      Tak jak sami widzicie na zdjęciu są dwie masy jedna jednolita biała a druga truskawkowa.
  •  Zaczynamy od ubijania śmietany, następnie dajemy cukier puder do ubitej śmietany.
  • Jeśli chcecie mieć masę truskawkową to dajcie zmiksowane truskawki do śmietany jak ja to zrobiłem.
  • Żelatynę namaczamy w wodzie a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej bądź mikrofalówce. Żelatynę łączymy z naszą masą i gotowe. Możecie też dać truskawki w kawałkach do waszego tortu.
      Wykończenie:
  • Jeśli mamy już wszystko zrobione to bierzemy się za składanie tortu. Biszkopt kroimy wzdłuż równo na pół i dokładnie nasączamy wodą mineralną i sokiem z cytryny.
  • Następnie dajemy masę i znów kładziemy biszkopt, który nasączmy.
  • I tak robimy z każdym biszkoptem. Udekorowanie jest już waszą kwestią indywidualną.
Życzę smacznego:)
Print Friendly and PDFPrint Friendly